Vonící cukroví a punč, svařené víno, bramborový salát, smažený kapr a ořechy, také už se nemůžete dočkat, až začnete ochutnávat vánoční laskominy? Pro cukrovkáře však bývá období adventu a svátků černou můrou. Místo, aby si užívali, obvykle musí spoléhat na ne zrovna dobré a mnohdy i nevzhledné potraviny z dia koutků obchodů. Lékaři ale upozorňují: Dělají chybu! „I diabetik si může o Vánocích pochutnat, stejně jako v jiném období roku,“ říká lékař Jan Kadleček s tím, že přísná dieta je u většiny nemocných přežitek. Co by měli všichni nemocní s diabetem vědět?
 

 

Musím dodržovat diabetickou dietu!

ANO I NE! Cukrovkáři nemusejí držet přísné diety, ale měli by dodržovat zásady zdravého životního stylu. Jídelníček by měl být racionální, tedy zdravý jako u nás všech – menší porce v pravidelných rozestupech.

Mohu si sám snížit hladinu cukru v krvi?

ANO! Je třeba si pamatovat, že každé jídlo hladinu cukru v krvi zvýší a naopak pohyb sníží.

Nesmím řepný cukr!

NE! Není pravda, že diabetik nesmí řepný cukr. Měl by přijaté množství však výrazně omezovat a přijatou energii z cukru vydat pohybem.

Nesmím sladké!

NE! Ale mělo by jít pouze o sladkou tečku po jídle, nikdy o sladký pokrm. A opět cukr vždy vysportovat.

Cukroví si můžu dát jen dia!

NE! I diabetici si mohou dopřát malé množství cukroví, mělo by však být připraveno podle speciálních receptů: obsahovat méně tuku, místo másla volit kvalitní rostlinné tuky, bílou mouku nahradit celozrnnou, a vhodné je sladit nízkoenergetickým umělým sladidlem či např. přidat sladkou mrkev. Ale ani trocha cukru neublíží.

 

Kapra a salát si dát prostě musím!

ANO I NE! Klasický bramborový salát a smažený kapr je pro diabetika tím nejhorším. Udělejte si vlastní verzi. Do salátu místo majonézy dejte nízkotučný bílý jogurt a kapra nesmažte, ale pečte nebo vařte. Třeba na zelenině.

Mohu čekat na »zlaté prasátko«?

NE! Diabetik musí jíst pravidelně, nikdy nehladovět. Pokud vynecháte i jediné jídlo, dojde k poklesu hladiny cukru, k hypoglykemii. Hladovění může způsobit i tzv. hypoglykémické kóma a smrt.

Mohu si dát u štědrovečerního stolu přípitek?

ANO! Ale jen jednu skleničku a bílého vína. Alkohol obsahuje velké množství cukru.

Mohu si cukroví koupit?

NE! Diabetik by si měl cukroví péct sám doma, jen tak se může spolehnout, že obsahuje správné sladidlo a jen málo kvalitního rostlinného tuku.

Miluji chlebíčky, smím je?

ANO, ale jen zdravé! Zapomeňte na majonézové, tuk je pro diabetika větší zhouba než cukr. Vsaďte na kombinaci zeleniny a nízkotučných tvrdých sýrů.


 


Autor: wer