Musím dodržovat diabetickou dietu!
ANO I NE! Cukrovkáři nemusejí držet přísné diety, ale měli by dodržovat zásady zdravého životního stylu. Jídelníček by měl být racionální, tedy zdravý jako u nás všech – menší porce v pravidelných rozestupech.
Mohu si sám snížit hladinu cukru v krvi?
ANO! Je třeba si pamatovat, že každé jídlo hladinu cukru v krvi zvýší a naopak pohyb sníží.
Nesmím řepný cukr!
NE! Není pravda, že diabetik nesmí řepný cukr. Měl by přijaté množství však výrazně omezovat a přijatou energii z cukru vydat pohybem.
Nesmím sladké!
NE! Ale mělo by jít pouze o sladkou tečku po jídle, nikdy o sladký pokrm. A opět cukr vždy vysportovat.
Cukroví si můžu dát jen dia!
NE! I diabetici si mohou dopřát malé množství cukroví, mělo by však být připraveno podle speciálních receptů: obsahovat méně tuku, místo másla volit kvalitní rostlinné tuky, bílou mouku nahradit celozrnnou, a vhodné je sladit nízkoenergetickým umělým sladidlem či např. přidat sladkou mrkev. Ale ani trocha cukru neublíží.
Kapra a salát si dát prostě musím!
ANO I NE! Klasický bramborový salát a smažený kapr je pro diabetika tím nejhorším. Udělejte si vlastní verzi. Do salátu místo majonézy dejte nízkotučný bílý jogurt a kapra nesmažte, ale pečte nebo vařte. Třeba na zelenině.
Mohu čekat na »zlaté prasátko«?
NE! Diabetik musí jíst pravidelně, nikdy nehladovět. Pokud vynecháte i jediné jídlo, dojde k poklesu hladiny cukru, k hypoglykemii. Hladovění může způsobit i tzv. hypoglykémické kóma a smrt.
Mohu si dát u štědrovečerního stolu přípitek?
ANO! Ale jen jednu skleničku a bílého vína. Alkohol obsahuje velké množství cukru.
Mohu si cukroví koupit?
NE! Diabetik by si měl cukroví péct sám doma, jen tak se může spolehnout, že obsahuje správné sladidlo a jen málo kvalitního rostlinného tuku.
Miluji chlebíčky, smím je?
ANO, ale jen zdravé! Zapomeňte na majonézové, tuk je pro diabetika větší zhouba než cukr. Vsaďte na kombinaci zeleniny a nízkotučných tvrdých sýrů.
Cukrovka není rýma, opravdu zabíjí! Každý, komu lékař diagnostikuje diabetes,…