Bílkovinová - proteinová dieta
Bílkovinová dieta
1) Proč mnoho lidí s bílkovinovou dietou zhublo a v čem je jiná, než ostatní diety?
Základní rozdíly:
Ananasová dieta, banánová, tukožroutská a další, člověku drasticky sníží přísun veškerých živin a způsobí tak především úbytek vody a svalové hmoty, tuku jen částečně.
Při bílkovinové dietě se zbavujete především tuku, právě díky dostatku bílkovin nemusí organismus odbourávat svalstvo, aby bílkoviny získal.
Pokud však bude příšun kalorií až příliš nízký, může i při bílkovinové dietě dojít ke ztrátě svalové hmoty
.
Na ovocné a jiné drastické diety reaguje organismus zpomalením metabolismu, čili organismus zpomalí spalování kalorií.
Po návratu na normální stravu dojde opět ke zvýšení příjmu kalorií – ale organismus je spaluje stále ještě velmi pomalu, neboť trvá dlouho, než se z diety „vzpamatuje“.
Při bílkovinové dietě: právě díky lepšímu složení živin dojde k menšímu zpomalení metabolismu a díky tomu po návratu k původní stravě můžete očekávat menší jojo efekt než u ovocných a jiných drastických diet.
Bílkovinové potraviny zasytí lépe a na delší dobu – v porovnání s většinou ostatních potravin.
2) Jak dopadlo testování bílkovinové diety v Institutu Klinické a Experimentální Medicíny?
Na informačním serveru Novinky.cz, který dodává zprávy pro Seznam.cz, se objevil článek o bílkovinové dietě.
V něm se dozvíme, že lékaři z Institutu Klinické a Experimentální Medicíny vybrali vzorek obézních žen a naordinovali jim bílkovinovou dietu po dobu 6 týdnů.
Po 6 týdnech byl průměrný úbytek váhy 6kg, přičemž ženy musely také pravidelně cvičit, směli pít pouze neslazené nápoje a sladké potraviny byly též zakázány.
Kromě toho měla dieta pozitivní dopad na hladinu cholesterolu.
I přes tyto pozitivní informace existuje mnoho lidí, kteří přísně dodrželi bílkovinovou dietu a přesto nezhubli. Proč to tak je?
3) Málo známý důvod, proč někteří lidé s bílkovinovou dietou nezhubnou:
Existují totiž takzvané skryté příčiny nadváhy, které člověku mohou bránit zhubnout, navzdory jeho přísnému stravování a cvičení.
Skryté příčiny nadváhy jsou zdravotní problémy, které ztěžují hubnutí a mnoho lidí vůbec neví, že na tyto zdravotní problémy trpí.
O autorovi
Robin Krejčí vystudoval vysokou školu biochemie na Karlově univerzitě v Praze. Díky dlouholetým zkušenostem jako výživový poradce a fitness trenér byl zvolen lektorem seminářů Ambassador zdraví (seminář pro výživové poradce).
Sám se účastní konferencí odborníků na výživu a i nadále pomáhá svým klientům s redukcí váhy.
Proteinová nebo-li bílkovinná dieta klade důraz na správném rozložení stravy během dne, a to v 5-6 porcích. Tímto způsobem se rovnoměrně rozloží příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby. Strava by měla obsahovat dostatečné množství vápníku, vitaminů a stopových prvků, naopak velké omezení platí pro sacharidy.
I zde platí zásadní pravidlo: "chcete-li zhubnout, výdej energie musí být vyšší než příjem!"
Výhody proteinové diety:
- pravidelnost stravování
- tělo nemá potřebu ukládat energii do zásoby
- nemusíte příliš počítat kalorie
- sestavení podle jednoznačného pravidla a určených hodnot
- vhodné pro ty, jen se bez problémů obejdou bez velkého množství sacharidů
- úbytek váhy je celkem rychlý
Nevýhody proteinové diety:
- vyžaduje smysl pro kreativitu, aby se skladba jídel neopakovala
- vyžaduje silnou vůli v omezení sacharidů
- je třeba hlídat příjem sacharidů, ale ne je zcela odmítat
- je třeba vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem
- malá pestrost jídelníčku, potraviny se hodně opakují
- nutnost doplnit důležité vitaminy
4 základní fáze proteinové diety
Proteinovou dietu lze rozdělit do 4 základních fází, během nichž dochází k viditelným a rychlým výsledkům téměř u každého.
První fáze - nejdůležitější ze všech fází co se týče úbytku hmotnosti, základem je pět instantních proteinových jídel a zelenina v neomezeném množství.
- zajistit přísun sacharidů, cca 50 g - zabezpečují běžné fungování nervového systému
- zabezpečit přísun zeleniny
- vyloučit z jídelníčku všechny potraviny obsahující cukry a cukry samotné (ovoce, sladké druhy zeleniny)
Druhá fáze - základem jsou tři až čtyři instantní proteinová jídla, zelenina v neomezeném množství a jedno hlavní jídlo. Druhá fáze je udržovací a připravuje tělo k návratu na běžný stravovací režim, její délka by měla být dvojnásobně dlouhá než první fáze.
- hlavní jídlo - kvalitní živočišné bílkoviny
- zařadit do jídelníčku větší množství zeleniny
- začít s tělesnou aktivitou
Třetí fáze - základem dvě až tři instatní proteinová jídla, zelenina v neomezeném množství, dvě hlavní jídla a do stravy se navracejí i cukry. Ve třetí fázi je třeba stabilizovat tělesnou hmotnost z důvodu nebezpečí jo-jo efektu.
- navrací se zpět do jídelníčku cukry, a to hlavně v podobě sladkého ovoce (rostlinné polysacharidy)
- úbytek hmotnosti již jen mírný
Čtvrtá fáze - závěrečná fáze, která je tvořena jedním až dvěmi instantními proteinovými jídly a dodržováním základních pravidel zdravého stravování. Čtvrtá fáze nám nastoluje náš nový životní styl ve stravování spojený s jistou tělesnou aktivitou.