Proto je vhodné jíst je ve větším množství, když je člověk ve stresu.
Kromě vitaminů obsahují i množství užitečných minerálních látek, například draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď a zinek.
Vyberte vždy jedno z jídel:
Výběr ze snídaní
1. Sýrový chléb
Namažte na 1 krajíc celozrnného chleba (60 g) 1 lžičku rostlinného tuku a obložte 40 g nízkotučného tvrdého sýra. K tomu si nakrájejte 1 rajče a vypijte velký šálek vitakávy.
2. Ovocný salát
Smíchejte 50 g borůvek, 1 broskev, 100 g hroznového vína, 1 jablko nakrájené na malé kousky, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžičku lněných semínek a 75 g nízkotučného jogurtu.
3. Obložený sendvič
Namažte na 1 krajíc celozrnného chleba 2 lžičky nízkotučného taveného sýra, obložte 50 g nakrájené salátové okurky a 2 plátky kuřecí šunky. Navrch položte další krajíc celozrnného chleba. K tomu vypijte 1 pohár čerstvé pomerančové šťávy a 1 šálek espressa.
Každá z variant má 1 050 kJ
Obědy:
1. Italský těstovinový salát (1 260 kJ)
Nakrájejte nadrobno 1 stroužek česneku a dohněda ho osmažte na 1 lžíci olivového oleje. Přimíchejte 5 lžic vývaru, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř. Do směsi přidejte 1 porci vařených těstovin. Nakrájejte na proužky 50 g šunky, 6 cherry rajčátek rozpulte a se šunkou vmíchejte do těstovin. Dochuťte čerstvými bylinkami.
2. Jogurtový salát
Smíchejte 75 g nízkotučného jogurtu, 1 stroužek česneku nasekaného nadrobno, sůl, pepř a pórek nakrájený na kolečka. Přidejte 1 porci vařených těstovin. Nakrájejte na proužky 30 g goudy. Na menší kousky nakrájejte 100 g cherry rajčátek, 1 menší cuketu a 1 žlutou papriku. Cuketu s paprikou poduste na 1 lžičce oleje, opepřete a se sýrem a rozpůlenými rajčaty vmíchejte do těstovin a dochuťte.
3. Vanilkové nudle (1 470 kJ)
Smíchejte 300 g vypeckovaných višní, 1 lžičku broskvového light nektaru a špetku skořice. V 250 ml odtučněného mléka vařte s 1 balíčkem vanilkového cukru a 30 g vařených nudlí (váha v syrovém stavu) po dobu asi 10 minut. Nudle můžete s višněmi servírovat studené i teplé.
4. Obložený toust (1 260 kJ)
Opečte 2 krajíce celozrnného chleba, jednu stranu namažte nízkotučným taveným sýrem. Tento toust obložte rajčetem nakrájeným na plátky a ovčím sýrem. Navrch položte 30 g salátu. Přikryjte druhým krajícem chleba a můžete servírovat.
Věčeře:
1. Zapečené těstoviny (1 470 kJ)
V zakrytém hrnci poduste 500 g špenátu, osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem. Jednu porci předvařených těstovin, 50 g uzeného lososa nakrájeného na plátky, 2 nakrájená rajčata a podušený špenát ukládejte ve vrstvách do vymaštěné formy. Posypejte 10 g nastrouhaného parmezánu a v troubě zapečte.
2. Brokolicový nákyp (1 260 kJ)
Nakrájejte na menší kostky 3 rajčata a 3 žampiony, rozdělte na menší růžičky 40 g brokolice a 2 pórky nakrájejte na kolečka. Spolu s 1 porcí vařených těstovin dejte všechny ingredience do vymaštěné formy. Jedno menší vejce, 3 lžíce nízkotučného mléka, sůl, pepř a sušený tymián vyšlehejte a touto směsí zalijte těstoviny ve formě. Vršek posypejte 15 g nastrouhaného parmazánu. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.
3. Špagety s rajčatovou omáčkou (1 050 kJ)
4. Zeleninové špagety (1 470 kJ)
Na lžičce oleje poduste 75 g hrášku, 1 malou žlutou papriku a 50 g žampionů. Porci špaget odložených ze včerejška smíchejte s podušenou zeleninou a dvěma menšími nakrájenými rajčaty. Rozšlehejte 1 vejce se solí, pepřem, 5 g nastrouhaného parmazánu a se třemi lžícemi nízkotučného mléka. Směsí přelijte připravené špagety a při mírné teplotě zapékejte v troubě.
Dokonalé svačinkySladký snack Slaný snack |