Šťavnaté a sladké pomeranče a mandarinky zásobují tělo vitaminy i v zimě. Právě v tomto období nám obzvlášť významně pomáhají dostat se znovu do formy. Ovocné kyseliny, enzymy a vitaminy obsažené v citrusových plodech rozproudí látkovou výměnu, zrychlí spalování tukových zásob, a nové tukové polštáře se díky nim vůbec nevytvoří. Draslík obsažený v ovoci napomáhá odvodnění organismu, antioxidanty posilují obranyschopnost a dokážou zpomalit proces stárnutí. Hořké látky v citrusech podporují tvorbu žluče, která příznivě ovlivňuje trávení tuků.
Čerstvá ovocná šťáva
Chcete-li si vymačkat z pomerančů nebo mandarinek čerstvou šťávu, nepoužívejte neočištěné ovoce, i když slupku při lisování nezpracováváte. Pokud byly pomeranče chemicky ošetřené, mělo by to být uvedeno v místě jejich prodeje, v balení nebo na síťce, ve které se prodávají.
1. DEN
SNÍDANĚ
Pomerančové müsli
Vymačkejte jeden pomeranč. Navlhčete šťávou tři sušené švestky. Oloupejte další pomeranč a nakrájejte ho. Do ovoce přidejte 3 lžíce ovesných vloček, 100 g nízkotučného jogurtu, posypejte jednou lžičkou sezamových semínek a ozdobte meduňkou lékařskou.
OBĚD
Pomerančovo-šalvějová kuřecí stehna
Jedno až dvě malá kuřecí stehna omyjte, osolte, opepřete a okořeňte sladkou paprikou. Omyjte a nakrájejte pomeranč. Oloupejte půlku cibule a nakrájejte ji na kousky, omyjte 3 lístky šalvěje a nakrájejte na proužky. Zahřejte na pánvi jednu lžičkou olivového oleje a opékejte na něm maso asi 6 minut. Po 3 minutách přidejte 50 ml slepičího vývaru a 2 lžíce vermutu, všechno povařte asi 5 minut. Stehna vyndejte a udržujte je teplá. Do výpeku přidejte pomeranče, uveďte do varu a směs podlijte 2 lžícemi smetany na vaření. Vše ještě dochuťte solí, pepřem a sladkou paprikou.
SVAČINA
Pomerančová šťáva
1 sklenice (200 ml) pomerančové šťávy
VEČEŘE
Pomerančovo-sýrový chléb
Dvě lžičky tvarohového sýru nebo sýru cottage natřete na krajíc celozrnného chleba. Na sýr položte 6 měsíčků pomeranče a k tomu si dejte sklenici polotučného mléka.
2. DEN
SNÍDANĚ
Citrusové müsli
Jeden pomeranč oloupejte, odstraňte všechny bílé části ze slupky plodu a omyjte ho. Nakrájejte na tenké plátky, přidejte 1 lžíci nastrouhaných mandlí, 1 lžíci rozdrcených vlašských ořechů a vše smíchejte se 150 g bílého jogurtu.
OBĚD
Mrkvový salát
Očistěte 150 g mrkve a nastrouhejte ji najemno. Oloupejte jeden pomeranč, omyjte ho a nakrájejte na malé kostky. Smíchejte s mrkví. Půl svazku bazalky omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Přidejte trochu oloupaného zázvoru nasekaného najemno, 2 lžíce pomerančové šťávy, sůl, pepř, koriandr, 1 lžičku bílého vinného octa a 2 lžíce olivového oleje, aby bazalka nasákla. Dresink naservírujte na talíři spolu s pomerančem a mrkví a salát ozdobte 2 lžícemi kysané smetany.
SVAČINA
Pomerančovočajový koktejl
Připravte 200 ml ovocného nebo zeleného čaje. Vychlazený čaj smíchejte s 50 ml čerstvé pomerančové šťávy. Nápojem zalijte 3-4 kostky ledu ve sklenici.
VEČEŘE
Křupavé pomerančové tiramisu
Pokapejte 3 lžičkami kávy (espresso) 2 krajíce knäckebrotu nebo sucharů. Na krém potřebujete 120 g nízkotučného jemného tvarohu, který utřete s 1 lžící medu. Nakrájejte 1 pomeranč na plátky a na pokapané krajíce dávejte střídavě plátky pomeranče a tvarohový krém s medem. Navrch nasypejte hrst pistácií.
3. DEN
SNÍDANĚ
Ovocný salát
Nakrájejte 1 banán, 1 kiwi, 1 hrušku a 1 pomeranč. K nakrájenému ovoci přidejte 50 g hroznového vína. Všechno smíchejte s 1 lžičkou citronové šťávy a servírujte v poháru na dezert. Na dresink potřebujete: 1 lžičku medu a 75 g nízkotučného jogurtu. Smíchejte s trochou vanilkového cukru a nalijte na salát.
OBĚD
Sladkokyselé vepřové s rýží
Duste 25 g dlouhozrnné rýže, dokud nezměkne. Nakrájejte na tenké proužky 80 g vepřového plátku a 1 oloupaný pomeranč. Osmažte půlku cibule nakrájené nadrobno, přidejte malou mrkev nakrájenou na kostičky, a maso. Nasekejte nadrobno chilli papričku zbavenou jadérek. V zakryté pánvi ohřejte lžičku olivového oleje, přidejte půl lžíce sójové omáčky, půl lžíce suchého vína, chilli, 1 lžičku kečupu, 1 lžičku červeného vinného octa a trochu pomerančové šťávy. Rozpusťte ve 3 lžících vroucího zeleninového vývaru 1 lžičku cukru krystal. Přidejte zeleninu a vařte asi 5 minut. Nakonec přidejte maso a vše zlehka poduste. Opepřete, osolte a ozdobte kousky zahřátého pomeranče.
SVAČINA
Muškátový koktejl
Potřebujete 150 ml pomerančové šťávy, 100 ml broskvového džusu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci mangového sirupu a 2 kostky ledu. Vše dejte do šejkru a pořádně protřepejte. Podávejte ve vysokém koktejlovém poháru posypané muškátovým oříškem.
VEČEŘE
Cléb s tvarohem a pomerančem
Natřete 1 krajíc celozrnného chleba 2 lžícemi nízkotučného tvarohu a poklaďte ho plátky pomeranče.