Sedm dní s koktejly
Dieta je úplně jednoduchá. Místo snídaně a večeře si dáte koktejl.
Oběd odlehčete: volte ryby, šetrně upravené bílé maso, sóju, luštěniny, rýži, brambory.
K odpolední svačině si dejte jogurt nebo přírodní sýr s tmavým chlebem.
Večer zase koktejl, můžete si dát i lehkou zeleninovou polévku s vajíčkem. Přes den „zobejte“ neslazené sušené ovoce a oříšky, ovšem v přiměřeném množství.
Proč pít koktejly?* Díky nim do sebe dostanete potraviny, o které jinak nestojíte, nechutnají vám nebo se těžko zařazují do běžného jídelníčku. |
Recepty:
Základní koktejl
– nikdy nezklame
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno menší jablko, menší banán, tři hrsti salátu polníček, dva listy kapusty, kolečko zázvoru. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala asi dva až čtyři centimetry nad přísady, zakapejte šťávou z poloviny citronu. Mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.
Zelený smoothie
– bomba pro zdraví
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte tři malé hrsti polníčku, dvě hrsti listového salátu, několik výhonků munga, pár kousků řapíkatého celeru, jedno avokádo, jedno malé sladké jablko. Přidejte dvě lžičky mladého ječmene, kousek mořské řasy nori. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala ingredience asi o dva až čtyři centimetry, a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.
Jahodové smoothie
– sladká odměna
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno tři malé hrsti jahod, dvě odpeckované broskve, střední jablko, přidejte pár lístků máty. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala asi dva až čtyři centimetry nad přísady, a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.
Osvěžující koktejl
- lehký a voňavý
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno dvě střední mrkve, jedno jablko, půlku salátové okurky, přidejte sklenku ledové tříště, špetku muškátového oříšku a skořice. Zalijte vodou a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.
Jemný zelený koktejl
- svěží energie
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno jedno avokádo, tři hrsti polníčku, hrst listového salátu, jednu hrušku, jeden malý banán, tři lístky máty, přidejte lžičku zeleného ječmene a šťávu ze čtvrtky citronu. Zalijte vodou a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.
Doporučení redaktorky Olgy Poucheové
Experimentujte, nakupte si potraviny, které běžně nejíte – různé klíčky, výhonky, řasy, zelený ječmen, aloe vera. Zkoušejte výraznější chutě: citron, zázvor, mátu, kousek celeru, čerstvou bazalku, pažitku. Do ovocných koktejlů můžete přidat lžičku kokosového oleje, do zeleninových olivového. Koktejly konzumujte vždy čerstvé.
Moje zkušenosti s listovou zeleninou:
Nešetřete jí. Nemá skoro žádné kalorie ani výraznou chuť, a přitom je prospěšná. Rukola: fajn, ale pozor, je trochu hořká. Polníček: pro mě nejlepší ze všech, příjemně chutná. Špenát: v pohodě, když je ho ale moc, chutná koktejl příliš špenátově. Kapusta: udělá skvělou zelenou barvu – chlorofylu není nikdy dost! Listový salát: skvělý, jemný. Salát lollo biondo nebo rosso: proč ne?
Zjistila jsem:
* Banány kupujte pouze zralé, nezralé obsahují těžko stravitelné cukry a ke konzumaci se důrazně nedoporučují!
* K banánům se nejlépe hodí hrušky, mango, papája a kaki.
*Kyselé ovoce kombinujte mezi sebou: jablka, citrusy, ananas, kiwi, jahody, borůvky
.
* Nestihnete-li koktejl, v obchodech prodávají mrkvovou biošťávu, biošťávu z řepy a jemně pasterizované džusy bez přidaných cukrů a dalších látek.