Není nic snazšího než hubnout v létě. Chutné recepty ze středomořské kuchyně obsahují dostatek látek, které tělo ke svému fungování potřebuje, ale extrémně málo kalorií. Kila při ní mizí skoro sama.
Tentokrát se vám zhubnout podaří
Tahle vegetariánská dieta zajistí úspěch ve shazování nadbytečných kil a v neposlední řadě také zaručí, že si opravdu pochutnáte. Na den je povoleno pouze 1000 kalorií: snídaně 250, svačina (podle volby zda dopolední nebo odpolední) 50, oběd 400 a večeře 300 kalorií. Svým energetickým složením se pohybuje na dolní hranici, pod niž by neměla energie klesnout. Je proto vhodné držet ji jen po přechodnou dobu, poté přejít na lehce energeticky výraznější stravu podle zásad správné výživy.
Důležité: Doplňujte hodně a pravidelně tekutiny. Je to důležité nejen v teplých dnech. Nejlepší jsou minerální vody, bylinkové a ovocné čaje. Měly bychom vypít minimálně 2-3 litry tekutin denně.
1. DEN
Snídaně: Ředkvičkovo-sýrová pochoutka
Na plátek celozrnného chleba (60 g) s 1 ČL nízkotučného másla položíme 30 g sýra edamer a 5 ředkviček nakrájených na plátky. K tomu si dáme 1 kiwi. (250 kcal)
Svačina: 200 g melounu (50 kcal)
Oběd: Letní bramborový salát
250 g malých brambor uvařených ve slupce oloupeme, nakrájíme na kousky a smícháme se 75 ml horkého zeleninového vývaru (použijeme instatní). Přidáme 2 PL octa, sůl, pepř, 200 g cherry rajčat, 200 g salátové okurky nakrájíme nadrobno a vmícháme do brambor. Přidáme 1 ČL olivového oleje, 100 g nízkotučného jogurtu a nasekanou pažitku. Dochutíme. (300 kcal)
Večeře: Pečená rajčata s fetou
500 g středně velkých rajčat rozkrojíme na půlky a položíme do zapékací formy slupkou dolů, opepříme je a osolíme. Středně velký pórek nakrájený na kolečka, 1 PL slunečnicových semínek a 15 g nadrobno nakrájených černých oliv rozložíme na rajčata. Posypeme 75 g lehkého kozího sýra (rozdrobeného) s 1/2 ČL citrónové kůry a 1/2 ČL sušeného tymiánu. V předehřáté troubě (200 stupňů) asi 15 minut zapékáme. Podáváme s plátkem celozrnného chleba. (400 kcal)
2. DEN
Snídaně: Melounové müsli
25 g celozrnných ovesných vloček orestujeme na teflonové pánvi. 100 g melounu nakrájíme na kousky a smícháme s 200 g nízkotučného kefíru a 1 ČL medu. Podáváme s melounem a ovesnými vločkami. (200 kcal)
Svačina: 100 g jahod k tomu: 2 nízkotučné sušenky bez cukru a 1 káva se 100 ml nízkotučného mléka. 100 kcal
Oběd: Míchaná vajíčka s rajčaty
2 plátky celozrnného toastu orestujeme. 200 g cherry rajčat očistíme a nakrájíme. Dále si připravíme osolené vejce velikosti M, špetku pepře, 1 ČL kečupu, 1 PL nakrájených bylinek, 2 PL nízkotučného mléka a promícháme. Na 1 ČL olivového oleje připravíme míchaná vajíčka, která podáváme na toastovém chlebu obložená rajčaty. Posypeme pažitkou, osolíme, opepříme. Možné je zabalit si míchaná vajíčka, rajčata a toast každý zvlášť a vzít sebou do zaměstnání. (300 kcal)
Večeře: Zeleninová pánev
1 žlutou papriku, 200 g okurky, 200 g cherry rajčat očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, osmahneme na pánvi s 1 ČL olivového oleje. Přidáme zeleninu a krátce osmahneme. 100 ml zeleninového vývaru (instantního), 150 g rozmixovaných rajčat z plechovky a 50 g na malé kousky rozlámaných špaget přivedeme do varu. Občas zamícháme a necháme asi 10 minut pod pokličkou vařit. Dochutíme solí a pepřem. Posypeme bazalkou a 5 g nastrouhaného parmezánu. (400 kcal)
3. DEN
Snídaně: Různé druhy toastů
2 plátky celozrnného toastu rozpečeme. 1 toast obložíme 30 g nízkotučného camembertu a 2 na plátky nakrájenými jahodami. Druhý toast pot ř e m e pomazánkou ze 2 PL nízkotučného tvarohu a 1 ČL oříškonugátového krému (nugeta). Podáváme se 100 ml zředěného džusu. (250 kcal)
Svačina: 1 kopeček ovocné zmrzliny (50 g), k tomu 1 káva s mlékem (100 g nízkotučného tvarohu.) (100 kcal)
Oběd: Rajčatovo-nudlová polévka
50 g malých těstovinových mušliček uvaříme, scedíme a krátce propláchneme studenou vodou. Na teflonové pánvi a 1 ČL olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek spolu s 50 g očištěných, na kousky nakrájených žampiónů. Přidáme 1/2 malé plechovky již nakrájených rajčat a 200 ml zeleninového vývaru (instantního). Osolíme, opepříme, přidáme 1 a 1/2 ČL zeleninového vývaru v prášku a dochutíme 1 ČL medu. Vaříme asi 5 minut. Na závěr přidáme 1 PL nasekaných bylinek a těstoviny. (300 kcal)
Večeře: Zeleninový hrnec s bylinkovou rýží
50 g celozrnné rýže uvaříme, 300 g okurky, 250 g rajčat, 250 g cukety, 2 cibule a 1 česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme 1 ČL oleje, cibuli a česnek na něm osmahneme. Přidáme ostatní zeleninu a dochutíme solí, pepřem, přidáme 1/2 ČL zeleninového vývaru (instantního), 6 PL vody a zeleninu asi 8 minut dusíme. Rýži scedíme a vmícháme do ní 2 PL nasekaných bylinek. Zeleninu a rýži podáváme s 10 g najemno nastrouhaného parmezánu - 350 kcal.