Princip jablkové diety je velmi jednoduchý!
Na tři dny si upravte stravovací režim podle našeho návodu. Před každým hlavním jídlem konzumujte jedno jablko, tím se zvýší pocit sytosti a nebudete se zbytečně přejídat.
Výhody diety:
* je jednoduchá a dostupná, nezatíží peněženku
* nenáročná příprava jídel s chutnými ingrediencemi
* dodá ztracenou energii a náladu
* za lehkým obědem je jablko určitě lepší
tečkou než krémový zákusek
Naše rady
* do dietního plánu zařaďte čtyři až pět menších jídel denně
* jídla připravujte ze zdravých potravin s nízkým obsahem tuku
* vše, co jíte, by mělo obsahovat i proteiny, které snižují apetit, a tím pomáhají shazovat kilogramy
* jablka kombinujte například s nízkotučným sýrem cottage, nízkotučným jogurtem, vejci, kuřecími prsíčky, krůtím masem, libovým hovězím masem, rybami, ovesnými vločkami, rýží, salátem, brokolicí
* kdybyste konzumovali pouze jablka, zbavili byste se sice několika kil, ale z nedostatku důležitých živin byste brzy pocitili únavu a vyčerpanost
* při dietě upřednostňujte kyselejší druhy jablek, ty sladší po snězení zvednou prudce hladinu cukru v krvi, která však také rychle klesne, což následně vyvolá velký pocit hladu
Naše dietní recepty: příklad jídelníčku
Snídaně:
Mohou kromě jablka obsahovat sýrovou omeletu a jednu misku vařených ovesných vloček.
Jablečno-ořechové müsli
Na jednu porci potřebujeme 200 g oloupaných jablek nakrájených na kostičky. Smícháme je v misce spolu s 2 pol. lžícemi ovesných vloček a 1 pol. lžící mletých vlašských ořechů. Zalijeme nízkotučným mlékem nebo jogurtem a podáváme s jablečnou šťávou.
Svačina:
Může se skládat z 2 plátků celozrnného chleba, půl hrnku sýra cottage a k tomu na plátky nakrájeného jablíčka.
Oběd:
Kromě jablka si můžete dopřát i jeden kus grilovaných krůtích prsou, dva hrnky brokolice a bramborová kaše.
Na jednu porci potřebujete 1 ks krůtích prsou (160 g), které omyjte, osušte, osolte, opepřete a na 1 lžičce oleje opečte do zlatohněda. Potom maso vyjměte a ve výpeku asi 2 minuty poduste 1/2 omytého, na plátky nakrájeného jablka, které posypte 1 lžičkou najemno nakrájeného čerstvého tymiánu.
Pak přimíchejte 60 ml jablečné šťávy a 60 ml drůbežího vývaru. Asi 1 lžičku nízkotučného jogurtu smícháme s 1 až 2 lžičkami škrobové moučky a vmícháme do šťávy.
Povaříme 2 minuty a dochutíme solí a mletým pepřem. Opečené prsa servírujeme s omáčkou a bramborovou kaší, popřípadě s rýží.
Svačina:
Můžete si ji zpestřit o 2 podušená jablka rozmixovanými na kaši, která dochutíte mletou skořicí. Jablka poduste v 6 pol. lžících vody přibližně 10 minut.
Večeře:
Pochutnejte si například na grilovaném lososu a šťavnatém salátu.
Grilovaný losos se salátem
Na jednu porci potřebujete jeden steak umytého a papírovou utěrkou osušeného lososa (150 g). Osolte hrubou solí, posypte čerstvě nasekaným koprem a nechte chvíli odstát. Z alobalu si vytvořte misku, do které vložte lososa, pokapte 1 lžičku olivového oleje a grilujet na grilovací mřížce v předehřáté troubě při teplotě 180° C asi 10 až 15 minut.
Mezitím na pánvi zahřejete 1 lžičku oleje, přidejte 150 g červeného zelí nakrájeného na tenké proužky, podlijete trochou vody, osolíte a dusíte 5 minut.
Jedno jablko oloupejte a odstraňte jádřince. Pak nakrájejte na tenké plátky a v míse smíchejte spolu s podušeným zelím. Dochuťte 1 lžičkou medu, citrónovou šťávou, přidejte 15 g vlašských ořechů a ozdobte nasekanou petrželkou.
Během diety pijte minimálně dva litry vody denně, kávu nebo černý čaj si dejte jen výjimečně
Krůtí steak s bramborovou kaší