Dieta - Zelný salát Coleslaw
Salát Coleslaw
4–6 porcí
Křehký, čerstvý, osvěžující – takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer, kořenový, řapíkatý nebo oba, někdy i petrželka, rozinky, ořechy… Původ tohoto salátu sahá do Holandska. Koolsla v holandštině znamená zelný salát. Ovšem nejvíce se proslavil a populární se stal ve Spojených státech amerických především díky „fastfoodovým“ restauracím. Existuje řada jeho variant, jednu z nich předkládáme. K salátu jsme připravili domácí smažené kuřátko na jižanský způsob.
½ středně velké hlávky bílého zelí
1 malá cibule
2 řapíky řapíkatého celeru
1 velká mrkev
250 g majonézy
sůl
mletý pepř
cukr
vinný ocet
citronová šťáva
Zelí, cibuli a celer (nezapomeňte před krájením oškrábat vrchní tužší vlákna) nakrájíme na drobné kostičky, mrkev na tenké nudličky.
Majonézu smícháme se solí, pepřem, cukrem, vinným octem a citronovou šťávou a do dresinku vmícháme zeleninu. Necháme v lednici proležet.