Třídenní rýžová bleskovka
Záchranná
Kdo ji drží: Britney Spears, Hillary Clinton, Martina Navrátilová
Jak funguje:
Dieta trvá tři týdny, během kterých se opakuje následující cyklus:
1. den: zelený čaj se lžičkou medu,
2. den: rýže, bílé maso a paprika,
3. den: ananas, bílé maso a čerstvá zelenina.
Kolik zhubnete: až 2 kila za týden
Třídenní rýžová bleskovka
Při téhle jednoduché dietě nebudete trpět hlady ani primárním nedostatkem důležitých látek. Říká se jí sice „rýžová“, ale zdaleka to neznamená, že během ní konzumujete pouze rýži. Naprosto zásadním předpokladem k úspěšnému zhubnutí je ovšem informace, že není rýže jako rýže.
Rozdíl mezi jednotlivými druhy tkví především v glykemickém indexu (GI). Zatímco po bílé rýži budete mít velmi brzy hlad (má vysoký GI) a totéž platí například také pro rýžové chlebíčky (lidově zvané ‚polystyrén‘), některé další druhy rýže vás naopak zasytí (GI mají nízký, takže hladina cukru v krvi nekolísá), nabídnou dostatek vlákniny a obsahují velmi málo kalorií.
Tou správnou dietní volbou je tedy rýže natural, hnědá rýže a případně rýže parboiled. Nejde pouze o výše popsané klady – v těchto druzích rýže je díky úpravě zachováno mnohem více minerálů a dalších cenných látek než v bílé rýži, na kterou jste byla zvyklá ze školních jídelen.
Tak například rýže parboiled díky šetrné úpravě při zpracování nabízí sodík i karbohydráty a na sto gramů připadá pouze 364 kJ. Hnědá rýže podle vědců snižuje hladinu ‚špatného‘ cholesterolu v krvi a navíc pomáhá vyvážit hladinu ženských hormonů estrogenů a tím preventivně chrání organismus před rakovinou prsu.
Třídenní rýžová bleskovka
1. den
Snídaně: ½ šálku rýžových burisonů, ½ šálku ovesných vloček, 10 rozinek – namočíme v nízkotučném mléce
Přesnídávka: 2 kiwi, 100 g nízkotučného tvarohu
Oběd: šafránové rizoto (pro dvě osoby) – 8 stonků zeleného chřestu, olivový olej, cibule, 280 g rýže natural, 100 ml bílého vína, 2 g šafránu, 150 g másla, sůl, pepř, tymián, pažitka, 100 g strouhaného parmazánu
Kouzlo přípravy tohoto pokrmu tkví v tom, že rýži vaříme cca 15 minut v bílém víně smíchaném s trochou vody (napřed jsme osmahli cibulku). Přebytečnou tekutinu slijeme a rizoto ochutíme a zamícháme s parmazánem. Můžeme podávat kromě vařeného chřestu také s krevetami zprudka osmahlými na oleji a česneku, případně s rajčaty.
Svačina: 1 kelímek mléčné rýže light
Večeře: 2 kopečky rýže natural, menší rozkrájený banán, trocha skořicového cukru (zamíchat)
2. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt
Přesnídávka: 1 sladké nastrouhané jablko smíchané s šálkem rýže parboiled
Oběd: 2 kopečky vařené hnědé rýže ochucené špetkou kari, kuřecí plátek připravený na pánvi wok (ochucený sladkou paprikou)
Svačina: 1 velká strouhaná mrkev s 1 strouhaným jablkem
Večeře: 150 g osolené rýže natural smíchané se strouhanou mrkví
3. den
Snídaně: 2 pufované rýžové chleby s lučinou (lučina sníží GI)
Přesnídávka: 2 rajčata, nízkotučný tvrdý sýr (100 g)
Oběd: rizoto z moře – 150 g hnědé rýže, 150 g konzervovaného masa z mušlí, 1 lžíce olivového oleje, citronová šťáva podle chuti, sůl a bílý pepř
Svačina: jeden libovolný kousek ovoce (do 150 g) a jeden zeleniny
Večeře: žampionové rizoto – 150 g uvařené rýže natural, 200–250 g žampiónů z plechovky, 2–3 lžíce nakrájeného pórku, sůl, ředkvičky a papriky na ozdobení
Pokud máte málo času, uvařte dopoledne dvojnásobnou porci a dejte si rizoto studené i k večeři. V tom případě ho velmi chutně oživí například rajče nakrájené na kostičky.