Jak zatočit s nezkrotnou chutí?
Pavla Truxová (42) zhubla 85,5 kg: Jak zatočit s nezkrotnou chutí?
„Bála jsem se, že se dostaví takzvané »absťáky« a začnu mít chutě třeba na mou oblíbenou čokoládu. Tělu jsem v duchu říkala: »Jen to zkus, vyslat mi nějaké chutě, jen to zkus, já ti stejně dám jen to, co je pro tebe zdravé. Jinak se těch kil nikdy nezbavím!“ popisuje Pavla svůj boj a zároveň radí, jak vše zvládat.
„Když je příjem v podobě jídla, musí být i výdej, tedy pohyb,“ říká…
„Přirovnala bych to k tomu, jak jsem se bála udělat řidičák. Když jsem se skutečně rozhoupala, tak po prvních jízdách jsem myslela, že to nezvládnu a chtěla jsem skončit. Ale překonala jsem to, mákla jsem, zkoušky i jízdy udělala a začala jezdit,“ říká s tím, že kdo řidičák má, ví, jak dobrodružné je první samostatná jízda s čerstvými papíry v kapse.
Pavla Truxová (42) ví, jak je těžké hubnout. Ví ale také, jaké je…
„Postupně, jak se vám ježdění víc a víc osvojuje a začínáte mít vše pod kontrolou, vše se stává automatickým. Stejné je to i při změně životního stylu, učíte se sestavovat správně potraviny k sobě, aby jídlo bylo vyvážené a tělo i vy následně spokojeni,“ říká Pavla a hned dává doporučení, co musí bezpodmínečně jednotlivá jídla obsahovat.
Jak složit denní jídla
Snídaně
Sacharidy: celozrnné pečivo nebo cereálie.
Bílkoviny: sýr nebo tvaroh, případně šunka nebo bílý jogurt.
Zelenina: kousek rajčete, okurky, ledového salátu.
Přesnídávka
Sacharidy: celozrnné pečivo nebo knackenbrot, müsli nebo celozrnné sušenky.
Bílkoviny: bílý jogurt nebo sójový jogurt.
Ovoce: menší jablko nebo banán, jahody nebo pomeranč.
Oběd
Sacharidy: kuskus nebo brambory, rýže nebo semolinové těstoviny.
libové hovězí nebo libové vepřové, případně kuřecí (bez kůže) nebo krůtí (bez kůže), ryby (mohou být tučné, i s kůží) nebo tofu.
Bílkoviny:
Zelenina: rajče nebo ledový salát, okurka nebo paprika, kysané zelí či červená řepa.
Svačina
Sacharidy: celozrnné pečivo nebo knackenbrot.
Bílkoviny: tvaroh nebo sýr.
Ovoce a zelenina: menší jablko nebo paprika, čekanka nebo pomeranč.
Večeře
Sacharidy: kuskus nebo rýže, ,brambory nebo semolinové těstoviny, případně bulgur.
ryby nebo hovězí, krůtí či kuřecí maso (vždy libové a bez kůže).
Bílkoviny:
Zelenina: rajče nebo římský salát, mrkev nebo zelí, případně kysané zelí nebo bílá ředkev.
Nezapomeňte!
- Na jídlo musíte mít dostatek času. „Mám na něj ve svém rozvrhu vymezený čas, už se nestává jako dřív, že bych ho do sebe bezmyšlenkovitě házela jako do popelnice, ale v klidu si ho vychutnám,“ říká Pavla.
- Před jídlem vypijte sklenici vody.
- Velmi důležité je každé sousto dobře rozkousat. Jednak se tvoří sliny, které obsahují enzymy důležité pro trávení, a řádně rozmělněnou potravu žaludek lépe zpracuje.
- Omezte sůl, časem zjistíte, že řadu jídel není třeba přisolovat vůbec!
6. rada čtenářům Aha!
„Správně nakombinované jídlo nepodceňujte, tělo neošálíte. Jen se správně sestaveným jídelníčkem se vaše tělo srovná. Nebude vás trápit nezkrotnými chutěmi na milované pamlsky, nebudete mít třes, nebudete mít hlad, nebudete nervozní.“